www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu


 

 


 

 

etnik Archív
2018. január HKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSz Aktuális program:
2018.01.23.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

HÍRÚJSÁG - MEDIAWAVE Alapítvány összesített híreiRSS

« első ... 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 ... utolsó »
2015.10.21. 09:08

ELHUNYT KASSAY RÓBERT FOTOGRÁFUS (1955-2015)


Robi a Mediawave alapember, fotográfus volt. Már a kilencvenes évek végétől fotózta a korai fesztiválokat és szinte összenőtt velünk. Elsősorban az ő míves fotográfiái miatt maradtak fenn az akkori időszak, majd a 2000-es évtized fesztiválhangulatai.  Szívinfarktusa utáni hosszú lábadosásából felállt és az ide 25 évfordulón ismét fotótott és velünk volt. Ekkor köszöntöttük az EGYÜTTLÉT idejére eső hatvanadik születésnapján. Hiányozni fog nekünk. Legyen könnyű neki a föld!

Az idei Együttlét (katt a címre) galériájában is rengeteg fotója látható, de érdemes átnézni az 1996-2006 közötti fesztiválok fotógalériáit (katt a címre) is, amit az ő fotói uralnak.  

 

A 25 éves szülinapi partin Fazakas Rita fotóssal, a Monostori erődben

(Nagy Péter fotója)

2015.10.06. 21:59

ELHUNYT GÖNCZ ÁRPÁD (Mediawave-es vonatkozásokkal, videókkal)


„Ha szolgálni kívánok valakit, azokat kívánom szolgálni, kiknek szolgájuk nincsen: a védteleneket. Akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó.” (Göncz Árpád, 1990. augusztus)
Életének 94. évében, családja körében meghalt Göncz Árpád politikus, író, műfordító, a rendszerváltáskor létrejött harmadik magyar köztársaság első államfője, első évtizedének egyik legfontosabb politikusa. A hírt az MTI megerősítette.

Videók itt tekinthetők meg a Mediawave-en tett látogatásáról: "A MEDIAWAVE'97 Fesztivál nagyon feszült légkörben jött létre. A fesztivált megelőző fél évben maximalizálódott a feszültség az önkormányzat és fesztivál között... több retorziót alkalmazott velünk szemben, amelyeket mi a médiának elmondtunk, ebből pattant ki országos botrány. Ennek híre eljutott Göncz Árpád köztársasági elnökhöz, fővédnökünkhöz, aki bejelentette, hogy eljön a fesztivál zárónapjára és több eseményen résztvesz. Ez abszolút a legmagasabbszíntű kiállás volt a fesztivál mellett, a helyi hatalmasságok ellen. Úgyhogy a képeken látható békés állapot a felszín, a kulisszák mögött érdekes dolgok történtek. Pl. a fesztivál záróünnepséget megelőző zárófogadásra - teljes meglepetésünkre - szabályosan berontott a város politikusainak nagy része... Árpi bácsi azonban karakán gyerek volt, nem állt velük szóba, hiszen miattunk jött. A polgármester hiába kerülgette, egy kézfogáson túl, több nem jutott neki, elfordult tőle. Velünk, vendégeinkkel, zsűritagjainkkal beszélgetett... Aztán a díjátadó, záró ünnepség után, amikor meginvitált a nagy fekete autóba, hogy együtt menjünk át a romos zsinagógában kedődő gálaműsorra, kezembe nyomott egy faxolt levelet, amely az önkormányzat levele volt, amelyben figyelmeztették, hogy a fesztivál és a zsinagóga egy veszélyes hely. Nem javasolják, hogy eljöjjön..." /Hartyándi Jenő/ Árpi bácsi elsőként /2001/ kapta meg a Párhuzamos kultúráért díjat.
 

2015.10.06. 21:51

Országos Független Film Fesztivál: legjobb portréfilm a szendiszűcs


Sorban a harmadik rangos elismerést kapta Boros Ferenc és Horváth Zoltán dokumentumfilmje, a szendiszűcs. Ezúttal a 61. Országos Független Film Fesztivál legjobb portréfilm díját nyerte el a hétvégén. Az alkotópáros több szálon kötődik a Mediawave-hez: nyári tábor részvétel, szombathelyi időszak munkatársai...

 

2015.09.23. 11:55

"EUROPE JAZZ NETWORK" KÖZGYŰLÉS ÉS KONFERENCIA BUDAPESTEN, 2015. szeptember 24-26. - videó is


Tíz éve tagja a Mediawave az EJN-nek, az európai jazzfesztiválokat és klubokat szervezeteket összefogó szervezetnek. Több esetben adtunk helyet nemzetközi szakmai konferenciáknak (pl. 2010-ben "Növelés vagy nevelés" címmel, itt érhetők el videón az előadások) ez idő alatt és sok EJN tag tette tiszteletét fesztiválunkon. A 2000-es évek közepé, Nagy Ildikó "Bigi" kolléganőnk elnökségi tagként is képviselt bennünket egy választási időszakban. A budapesti konferencia - amelynek házigazdája a Budapest Music Centrum (BMC) - nem tét nélküli összejövetel, hanem szándékoltan kelet-nyugat határára pozicionált. A konferencia nyitómoduljába három magyar szervezetet kértek fel, hogy beszéljen a saját és a magyar jazz helyzetéről. A házigazda BMC-t, a Trafót és a Mediawave-t. Minket Csobod Judit, zenei szervező kollégánk képvisel. A szervezetről és a konferenciáról magyarul és angolul több itt olvasható. A részletekben Hartyándi Jenő nyitópanelbe szánt írása olvasható és két klip is látható a Tartóshullám/Mediawave Együttlét hangulatáról és jazzprogramjairól.

 

2015.09.09. 10:55

Győri lehet AZ ÉV FÁJA 2015-ben - Te is tehetesz érte!


A lebontásra ítélt Győri Ifjúsági Ház belső udvarában található vadgesztenyefa lehet az Év Fája 2015-ben. Eddig már a döntőben van. Aki szeretné, hogy győri fa legyen az Év Fája, szavazzon erre: 6. A körbeépített győri vadgesztenyefa http://evfaja.okotars.hu/dontosfak. Feltételekért katt ide! (A szavazás után kapsz egy e-mailt, csak a benne lévő linkre kattintva érvényes a szavazatod!) A Győri Ifjúsági Ház - s annak belső udvarán álló vadgesztenyefa kultikus szerepet töltött be a város életében, emlékezetes irodalmi, zenei és színházi előadások mellett innen indult útjára a Mediawave fesztivál és a fa alatt szervezte rendszerváltó helyi megmozdulásait a Demokratikus Akció Szövetség (DASZ), itt működött a legendás TÉR-KÉP című hetilap szerkesztősége. A mintegy 85 éves győri vadgesztenyefa nem mérete és különleges habitusa miatt, hanem a természeti és az épített környezet harmonikus együttélésének pozitív példájaként érdemli ki az Év Fája elismerést. Az épület és a fa együttese a harmonikus környezetbe illesztés és a környezet-tudatos építészet szinte egyetlen megmaradt hazai úttörő példája. A jelenlegi győri városvezetés az épület lebontását tervezi, helyére parkolóházat építenének. A Győri Ifjúsági Ház - s benne a város első körbeépített vadgesztenyefája - megmentésére széleskörű civil összefogás bontakozott ki Győr városában. Mivel a vadgesztenyefa nem közterületen, hanem az önkormányzat tulajdonában álló, 6989 hrsz számú ingatlanon, a Győri Ifjúsági Ház épületének belső udvarában található, az nem szerepel Győr város közterületi zöldfelületi nyilvántartásában.

2015.09.03. 13:42

KÖTŐDÉS cimmel elkészült a MEDIAWAVE SZABAD MOZGÁS MŰHELY záróelőadásának videója


A Mediawave Nyári Művészeti tábor új "részlege" volt a Dömötör Luca és Raubinek Lili vezette Szabad Mozgás Műhely, amely már a Mediawave Együttléten is megvillant a Grencsó Ifjúsági Szabadcsapat kiegészítéseként. A filmet Dömötör Péter szerkesztette és vágta, valamint rögzítette a filmes műhely fiatal operatőrei segítségével. A film itt érhető el!

 

2015.09.01. 15:41

NEHÉZ, ZAVAROS, MENEKÜLTEKKEL TELJES IDŐK - régebben és napjainkban (videó)


Tavaly nyáron, a brazil télben találkoztunk Mártával egy Sao Paulo közelében lévő, őserdei magyar tánctáborban, miután Dél-Amerika magyar néptánccsoportjai két estén át zajos sikert arattak a Sao Paulo-i Nagyszínház teltházas közönsége előtt.

Már az is furcsa és izgalmas volt, hogy a Mártán kívül ott lévő másod, harmad, negyed, sőt ötöd, hatod generációs magyarok milyen hitelesen és felkészülten táncolják a különböző magyar tájegységek táncait. És mily sokan beszélik többé-kevésbé jól a magyar nyelvet. Azt hiszem érthető, hogy miért nem természetes dolog ez ily távol Magyarországtól, amely számukra már nem szülőhaza, hanem származási ország, a magyar pedig származási nyelv, amely találó kifejezést tőlük hallottam. Ők - Márta kivételével - mind I. és II. Világháborús, valamint 56-os magyar menekültek leszármazottjai, de van egy egészen kuriózumszámba menő 1891-92-ben kivándorold magyar „sziget” Dél-Brazíliában. Ők a kilátástalan magyar helyzet miatt mentek, mai kifejezéssel élve „gazdasági menekültek” voltak. Még kevésbé köztudott, hogy milyen nagy szerepük volt az 1848 után, a megtorlás elől Dél-Amerikába menekült magyar szabadságharcosoknak, befogadó országuk felvirágoztatásában. Tudósok és feltalálók, köztük a golyóstoll feltalálója, és nagyon sok katona. Pl. Uruguay és Paraguay nemzeti harcában, mindkét oldalon magyar volt a hadsereg parancsnoka. Ők mai szóhasználattal „politikai menekültek” voltak.
 

A vasfüggöny az 50-es években

2015.08.31. 23:54

PASSPORT CONTROL NYERTESEK AZ ORSZÁGOS DIÁKFILMSZEMLÉN


A budapesti Aranytízben megrendezésre került 22. Országos Diákfilmszemlén a következő Mediawave érdekeltségű filmek nyertek díjat: középiskolás kategria - alkotói díja: Izer János: TeKerj és ...hattyuk című filmjeiért, az első a nyári táborban, a másik a pannonhalmi bencés filmkurzus alatt készült. Legjobb reklámfilm: Réti Benedek & Dosztár Bence & Szalai János: Műhely reklám (Pannonhalmi Bencés Film Kurzus), a HVG különdíját nyerte: Kovács Balázs & Csécsei Zsombor: Monoton (Pannonhalmi Bencés Filmkurzus). A fiatal filmes kategóriában alkotói díjban részesült: Monory Csaba Bulcs: A Dunánál és a Ne habozz című filmjeiért. Az első a Mediawave Fesztivál alatt készült, a másik a nyári táborban. A filmek a címükre kattintva megtekinthetők.

2015.08.31. 14:50

NAGYMAROSON JÁRTUNK – Csányi Attila fotóriportja


JazzMa beszámolója

Maloschik Róbert és Csányi Attila beszámolója

Tegnap (2015. augusztus 27.) reggel háromnegyed kilenckor találkoztam Csányi Attilával és Ráduly Mihállyal a Nyugati pályaudvar bejáratánál. A 9.07-es járattal indultunk Nagymaros felé, hogy a Szabados György szellemiségét tovább éltető ADYTON Együttlét táborba látogassunk. Az esti 9.05-ös viszonylatra várva, már a peronon megbeszéltük, érdemes volt kijönni, mert Grencsó István vezetésével jó hangulatú próbákba csöppentünk bele. Számomra külön öröm volt, hogy Kisgyörgy Ilka erdélyi énekeslány (szeptembertől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének növendéke!) is jelentkezett a táborba (nyáron többször is győzködtem, ott a helye…). Az igazi meglepetés azonban az volt számomra, hogy Bécsből átjött Bábiczki Boglárka! Ő a kedvenc Bogi nevű jazzénekesnőm, és nem csak azért, mert 2012-ben bejutott a Montreuxi Jazz Fesztivál énekverseny döntőjébe… Ráduly Misi is nagyon jókedvű volt, így az ebédutáni közel 1 órás beszélgetés is jóhangulatúra sikeredett. Utána jött a délutáni Regölés próba, nekem az is tetszett. A vacsorának feltálalt tzatziki elég ciki volt, de éhünket egy másik helyen sült kolbásszal csillapítottuk. Majd következett a „napzáró” koncert, amelyről a szünetben el kellett jönnünk, hogy elérjük a vonatot. Mondtam is Szabados Jutkának: „Ha létezik olyan, hogy Mennyország, akkor Gyuri most biztosan mosolyogva tekint le onnan Nagymarosra.” – A szerk.

 

2015.08.31. 14:20

ADYTON EGYÜTTLÉT - Szabados György szellemiségében - JazzMa beszámoló


N A G Y M A R O S, 2015. augusztus 24 – 30. Zene és fotográfus workshop
Véget ért a műhelymunka. A zenei műhelyt vezető zenészek: Grencsó István, Benkő Róbert, Pozsár Máté, Miklós Szilveszter voltak. A fotográfus műhelyt, Fuchs Lehel és Fejér János fotográfusok vitték. A JazzMa napi szinten számolt be a tábor/műhely mindennapjairól Molnár Csaba írásaival és Ekési Orsolya fotóival.

ADYTON Együttlét – 1. nap

(részletekért katt ide!)

Az esti nyitókoncert első részében a Grencsó Kollektíva játszott. A második szám könnyedén folyt át nyitott szabad zenélésbe a tábor tanulóinak aktív részvételével. Már ezen az első estén több igen ihletett pont alakult ki muzsikálás közben...

ADYTON Együttlét – 2. nap

(részletekért katt ide)

A 9 órási dunaparti panorámás reggelinél folytatódott az első nap hangulata. Az összekovácsolódás megtörtént és maradt is egyben. Nem voltak elárvult félrehúzódó lelkek. Mindenki beszélgetett mindenkivel. A "társkeresés" és társtalálás újabb és újabb közvetlenséget épített ki..

ADYTON Együttlét – 3. nap

(részletekért katt ide)

Szerda délelőtt folytatódott a Tickmayer kurzus. Immár kevesebb idő jutott az elméleti részeknek, annál több a gyakorlati megvalósításoknak. Erről minden szónál többet mutatnak meg Orsi fotói. Kezek és tekintetek - legszívesebben csak ennyit írnék...

ADYTON Együttlét – 4. nap

(részletekért katt ide)

Azt is mondhatnám, hogy Maloschik Robival egyszerűen időátlapolódásba keveredtünk. Csakis ez lehetett az oka, hogy miközben én helyszíni on-line tudósítóként gépelem ezeket a sorokat, az ő beszámolója ugyanerről a napról már rég (múlt péntek óta!) fent van a Jazzma hírei között....

ADYTON Együttlét – 5. nap

(részletekért katt ide)

...A csütörtök esti koncerten kettejük produkciója Ilkával rendkívül izgalmasra sikeredett. A folyóparton készültek fel szinte titokban. Saját és Szabados szövegeket, verseket dolgoztak fel...

ADYTON Együttlét – 6. (utolsó) nap

(részletekért katt ide)

A délelőtti műhelymunkák szünetében újabb össznépi fotózásra gyűltünk össze... Vártuk, hogy milyen évszám íródik ki a terembura égi vásznára a legközelebbi ADYTON Együttlét idejét jelezvén...

« első ... 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 ... utolsó »
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák