www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2019. szeptember VHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVH Aktuális program:
2019.09.19.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

MEDIAWAVE ARCHÍVUM (1991-2019) :: 1991 :: ÚJSÁGCIKKEK :: PETŐFI RÁDIÓ - A RIPORTER BARON GYÖRGY FILMKRITIKUSSAL BESZÉLGET

1991. május 15.
A riporter Baron György filmkritikussal beszélget
Petőfi Rádió
 

 

R: Május 2-5 között volt a VIII. Film és Videó Művészeti Fesztivál az idén Győrben. Nem hiszem, hogy azok, akik érdeklődnek az ilyen tipusu fesztiválok, filmek iránt, egyáltalán tudnak róla, hogy volt ilyen Győrben. Baron György. Mennyire kellett volna erről tudnunk.
B: Eddig tulajdonképpen ez nem volt egy igazán jelentékeny fesztivál. Minden két évben tartottak, tulajdonképpen egy helyi nagy, legfeljebb országos jelentőségü, de semmiképpen sem nemzetközi érdeklődésre számot tartó szemlét. Nagyon jó érzékkel azonban most - és erről majd érdemes beszélni, hogy miért olyan jó érzékkel - ugy döntöttek, hogy ezt egy nemzetközi fesztivállá bővitik, azzal a cimmel, hogy Film és Videó Müvészeti Fesztivál. Évente megrendezik, és egy cimet is adtak neki, legalábbis az idén az volt a cinre, hogy "Kelet-Nyugat Konfrontáció". Azért jó érzékkel történt ez - túl azon, hogy nem is a "Kelet-Nyugat Konfrontáció", bár szellemi értelemben akár konfrontációt is lehet mondani, de ez a fajta kelet-nyugat párbeszéd most különösen izgalmas-,hanem azért is jó érzékkel, mert ezek a kelet-európai fesztiválok, amik mindig ilyen nagy állami fesztiválok voltak - Moszkva, Karlovy Vary, Várna és sorolhatnám - ezek tulajdonképpen a rendszerek átalakulásával vagy meghaltak - nagy állami fesztiválok voltak, és azóta ugye az állam is más, vagy egy ilyen csendes haldoklás állapotába kerültek.


 

 

R: És általában nem kapcsolódott össze a film és a videó. Itt azthiszem ez fontos.
B: Igen, ez is nagyon fontos. Ráadásul a magyar fesztiválok, úgy tűnik, hogy kezdtek megszünni. Idén nincs Veszprémi TV Szemle, ami félig-meddig videó, nem volt pécsi Játékfilm Szemle, a két legfontosabb fesztivál is megszünt. És akkor ezek a győriek úgy döntöttek, hogy különböző szponzorok segitségável megpróbálkoznak - jó helyen egyébként, -Bécs és Budapest között féluton, tulajdonképpen még a hely is ideális - egy ilyen nemzetközi, Közép-Európában megrendezett kelet-nyugat fesztivállal, amiben valóban egybekapcsolják a filmet, a videót, de talán nemcsak ezt, hanem az experimentális, tehát kísérleti filmeket a hagyományosabb filmekkel, az animációt a játékfilmekkel, az amatőrfilmet a profifilmekkel, tehát ez azt jelenti, hogy egy olyan fajta tág nevezési kategória volt, hogy tulajdonképpen semmilyen kikötés nem volt. Bárki nevezhetett és hát rengetegen neveztek.
R: Nem markoltak ezzel tul sokat? Lett egy jellege a fesztiválnak? Vagy pedig mindenki azt hozott amit akart és mindenki azt nézett amit akart?
B: Én azt hiszem egy kicsit tul sokat markoltak, de itt nyilvánvaló, hogy előbb-utóbb le fog tisztulni ennek a fesztiválnak a profilja, hát mondjuk hollywoodi filmkészitők nem neveztek ide Cannes helyett a legújabb sikerfilmjükkel, de ezen kivül még olyan világsztár is jelen volt, mint a Peter Callas Ausztráliából, aki a kortárs videóművészet egy nagyon ismert, és sokszoros fesztiváldíjakkal koronázott figurája. De ugyanakkor jelen voltak ismertelen taskenti műhelyek képviselői, romániai magyar filmesek, jöttek Kanadából, az Egyesült Államokból, rengeteg német filmes jött a közelség miatt, ás hát ezen kívül jelen voltak hivatásos és amatőr filmesek itthonról is, egészen különböző stilusú, mindenfajta produkciókkal. Az látszik a fesztiválon, hogy előbb-utóbb nyilván egy olyasfajta profilt fog kapni, hogy a rövidebb filmszalagra, videóra irt kisérleti munkák, tehát olyanfajta munkák lesznek itt jelen nyilván, amelyek nen férnek el a hagyományos, nagy, reprezentatív fesztiválok programjában. Közép-európai, vagy egy kelet-nyugat európai Manheim, vagy Oberhausen jellegü fesztivál lehet itt kialakulóban, hogyha továbbra is hasonló módon folyik, és erre úgy tűnik van is esély, mert ez egy kitűnően megszervezett fesztivál volt. Ngyon nagy érdeklődés volt, tehát semmivel sem volt sem szinvonalában rosszabb, sem hangulatában, jellegében, szervezettségében rosszabb, mint egy ilyen jellegű félig kisérleti, félig avantgarde, elsősorban fiatalokat vonzó nyugat-európai fesztivál.
 

Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák