www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

2020. március 1- április 27.

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

2020. március 1- április 27.

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

etnik Archív
2020. március VHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHK Aktuális program:
2020.03.28.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

MEDIAWAVE ARCHÍVUM (1991-2019) :: 1991 :: ÚJSÁGCIKKEK :: ÚJ SYMPOSION, ÚJVIDÉK - IGÉNYES RÖVIDFILM FESZTIVÁL

 

 

 

Új Symposion, Újvidék
IGÉNYES RÖVIDFILM FESZTIVÁL
1991. szept.
Korhecz Tamás

 

A FESZTIVÁL SZELLEMI ATYJÁVAL HARTYÁNDI JENŐVEL, A RENDEZVÉNYRŐL, A RÖVIDFILMRŐL ÉS ALKOTÁSAIRÓL BESZÉLGETTÜNK.

 

 

K. T.: Immár nyolcadszor rendeztek Győrben filmfesztivált. Ez a nyolcadik azonban csak nevében volt azonos az előzőekkel. Miben tér el a teljes nevén a Nyolcadik Nemzetközi Film- és Video Művészeti Fesztivál a hét előbbitől?
H. J.: Sok mindenben. Ezek nemzetközi amatőrfilm-fesztiválok voltak, amelyek hagyományos értelemben vett szocialista keretek között zajlottak. Delegációk érkeztek, melyekben mindig ott volt egy KGB ügynök is. Azokat a filmeket hozták, amelyeket lehetett, vagy amelyeket kivágatott valaki. Nem mintha akkor nem lettek volna szabad filmek, de azokat itt nem vetítették. Ezzel a gyakorlattal az idén gyökeresen szakítottunk. Európaszerte meghirdettük a rendezvényt. Az osnabrücki és a berlini fesztiválra is elküldtük munkatársainkat, hogy felhívják a figyelmet fesztiválunkra. A toborozómunka olyan jól sikerült, hogy ezen jómagam is meglepődtem. Száz, százötven filmre számítottam, ám ennek a háromnégyszerese érkezett. Ami pedig még jobban meglepett, hogy Európán és Amerikán kívül Ausztráliából, Japánból, de még Új-Zélandból is érkeztek alkotások. Számomra ismeretlen csatornákon ide is eljutott a fesztivál híre.
K. T.: A fesztivált számos kísérő rendezvény gazdagítja: kortárs zenészek koncertjei, fotó- és képzőművészeti kiállítások; ez is az új hozzáállás eredménye?
H. J.: Természetesen ez is újdonság. Az én koncepcióm az, hogy nem szabad különválasztani a művészeteket. Mi most filmfesztivált csináltunk, de engem más is érdekel. Keresem a kapcsolatot a művészetek között. A mesterségesen kialakított akadémiai határokat el kell tüntetni, törekedni kell a nyíltságra, a művészi élmény teljessége érdekében.
K. T.: Mennyire eredménye egy ilyen fesztivál Győr egészséges szellemi légkörének?
H. J.: Az egészséges szellemi légkört én nem érzem. Nem történik itt olyan sok minden. Ez egy ipari város, a maga összes nyűgével, bajával, de végső soron minden az embertől függ. És vannak itt tettre kész emberek. A fesztivált tulajdonképpen a győri Vizuális Műhely köré csoportosuló emberek hozták létre. Most fut be egy sikeres nemzedék, generációnk most jutott el oda, hogy nem tudnak bennünket úgy akadályozni, mint öt-tíz évvel ezelőtt. Akkor dzsesszfesztiválokat szerveztünk, de megfojtottak bennünket. Most az új társadalmi rendszerben szabadabbak vagyunk. Egyszóval a dolog rajtunk áll.
K. T.: A fesztivál szervezésekor volt-e előttetek példaként, mintaként valamelyik fesztivál?
H. J.: Tudod, mi ezt úgy csináltuk, hogy volt egy elképzelésünk, amelyet szerettünk volna megvalósítani. Nincsenek előttünk minták. A nyugat-európai rövidfilm-szemléket nem tekintjük igazán mintáknak.
K. T.: Ez mind szép és jó, az ötlet a lelke a dolognak, de hogy az testet öltsön, anyagiakra is szükség van. Honnan szereztetek pénzt? H. J.: Hogy rövid legyek, a fesztivál összes költsége úgy egymillió forint lesz, ebből háromszázezret a megyei önkormányzat és ugyanennyit a Művelődési tárca biztosított. A fennmaradó részt úgy tarháltuk össze. Reklámszerződések, védnökök, a velük járó összes megaláztatással együtt. Györ város egy fillérrel sem támogatott, sőt... K. T.: A győri fesztivál elsősorban a rövidfilmnek, tehát a kísérleti és animációs filmnek volt szentelve. A műfaj nem új, de majdnem teljesen ismeretlen. Miben is különböznek ezek az alkotások a mozikban pergetett játékfilmektől?


 

H. J.: Hangsúlyozni szeretném, hogy nem vagyok filmesz-téta, csak saját elképzeléseim vannak. Az nyilvánvaló, hogy a mozikban futó filmek abszolút behatároltak. Ha moziba megyünk, tudjuk, hogy másfél órán át (plusz-mínusz 20 perc) filmet nézünk. A játékfilmnél sémák alakultak kí, épp úgy, mint a dzsesszben. Ez pedig egy nagy tévedés. A rövidfilmek teljesen szabadok, nincs kötöttség. Itt mindenféle stílusú film előfordul, mi több, a műfaji határok sokszor teljesen elmosódnak. Ezek a filmek nem készülnek üzleti célból, szabadon készíthetök, még ha öt-tíz, fesztiválonként pedig száz néző látja is őket. A játékfilm üzlet. Ha nem tudod eladni a filmed, nem kapsz több alkalmat filmkészítésre.
K. T.: Az új hit, a video, elősegíti-e az új technika, a rövidfilmek expanzióját?
H. J.: Ma már akárki a kezébe foghat egy videokamerát, és dolgozhat vele. Az más kérdés, hogy a kész filmeknek csak kis százaléka lesz elviselhető. Mindenesetre sok ember jut így alkotási lehetőséghez, mert a hagyományos filmkészítési technika megfizethetlenül drága.
K. T.: Ezt a műfajt sokan az igazi értékek hordozójának tekintik. Van-e esély a népszerűsítésére?
H. J.: Azt nem hiszem, hogy a mozikba valaha is visszatér a műfaj, hisz az értékes játékfilmeket is üres nézőtér előtt pergetik. Ellenben a tévén valószínűleg van némi jövője. Ha ugyanis feloldják az állami frekvencia monopóliumát, sok új tévéadás fog beindulni. Remélhetőleg ezek majd felszippantják az itt szereplő produkciókat is. Európában már van egy jó példa. Ausztriában az egyik állami csatorna egy egész éjjelt betöltő adását a rövidfilmeknek szenteli.
K. T.: Végezetül halljunk valamit Hertyándi Jenőről, a filmesről.
H. J.: Nem tartom magam komoly filmesnek, én amatőr vagyok, és nem is szeretnék profi lenni. Akkor csinálok filmet, ha bosszant valami, vagy ha nagyon szeretek valamit. Célzatosan nem szoktam filmet csinálni. Az utóbbi időben főleg dokumentumfilmeket készítettem, ezen belül pedig a magyarság kérdésével foglalkoztam. Forgattam filmet Erdélyről, de a jugoszláviai magyarságról is. Ezt a filmet azonban még nem mutattuk be. Lassan dolgozom fel az anyagokat, sokszor egy éven át is.

 

Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák