www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2019. augusztus CsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSz Aktuális program:
2019.08.23.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

MEDIAWAVE ARCHÍVUM (1991-2019) :: 1991 :: ÚJSÁGCIKKEK :: FUTÁR - A SZABAD GONDOLAT FESZTIVÁLJA

Futár
A szabad gondolat fesztiválja
1991
 

A Fischer Verlag filmes könyvet kaptam ajándékba jó két éve Németországban. A neves kiadó zseblexikonában egymás mellett szerepelt a cannesi, meg a győri filmfesztivál. Mindez persze merő véletlen, ám az nagyon is lehetséges, hogy rajtam kívül mások is lapozgatták e könyvecskét, s mikor idén januárban megkapták a VIll. Nemzetközi Film és Video Művészeti Fesztivál meghívóját Győrből, beugrott valami halvány emlék Magyarországról, egy nehezen kiejthető nevű városról.


 

Jó féléve nem akadt épeszű hivatalnok, városi, megyei, vagy miniszteriális főember, aki komolyan vette volna, hogy május 2-án Kelet -Nyugat Konfrontáció címmel film és video művészeti fesztivál lesz Győrben. A hivatalnokok akkoriban leginkább saját állásaikat féltették, városi, megyei és egyéb költségvetésnek még a körvonalai sem igen látszottak. Hartyándi Jenő és a Győri Vizuális Műhely néhány elszánt tagja így félig-meddig saját szakállára küldte szét meghívóit és embereit Európa, és a többi földrész filmes műhelyeibe. A kockázat óriási volt. Ha nem sikerül összeszedni a pénzt, a közel két évtizedes győri fIlmtesztivál-gondolat ér csúfos véget, ha ellenben silkerül, a fél világ szabadgondolkodású filmes, videós emberei idecsődülnek. Most, a fesztivál előtt néhány nappal minden jel arra mutat, hogy a dolog sikerült. A Győri Vizuális Műhely mellé beszállt rendezőnek a Megyei Moziüzemi Vállalat és a Petőfi Ifjúsági Ház, a legjelentősebb támogatóként pénzt adott a Művelödési Minisztérium és a megyei önkormányzat. Az előzsűri közel 50 órányi anyagot nézett végig, s a beérkezett négyszáz filmből hatvanat tartott érdemesnek versenyprogramban való bemutatkozásra, valamint több kísérleti alkotást ajánlott információs vetítésre. A hasonló nyugati fesztiválok, Locarno, Osnabrück ismeretében nyugodtan kijelenthetem, ilyen színvonalú, minősegű program nem volt még Magyarországon, de talán a környező országokban sem.

 

 

Hartyándi Jenőnek óriási szerencséje, hogy sokan egy új, ismeretlen lehetőséget láttak ebben a fesztiválban – mondta Horváth György (Magyar Filmintézet), az előzsűri elnöke. A Kelet-Nyugat konfrontációt sokan sokféleképpen értelmezték. A rendezők sokkal inkább kulturális ütköztetésre gondoltak, semmint politikára. Érthető ugyanakkor, hogy a Németországból nagy számban érkezett alkotások zöme a berlini fal leomlása, Kelet és Nyugat ilyen értelmű konfrontálódására gondolt, arab filmesek a palesztin problémára koncentráltak, és így tovább. Angol alkotó Prágában forgatott, holland rendező a Pannóniánál készített animációt. Ami a sokkolóan végtelen típusú ás műfajú filmekben közös, hogy valamennyi kísérletező, újító, szabadgondolkodású ember rnunkája.

Máus 2-5 között sok furcsa emberrel fogunk taláikozni Győr utcáin. Új-Zélandtól Japánig, Ausztráliától Kanadáig, Isztarnbultól Oslóig, Moszkvától Berlinig és Sepsiszentgyörgytől Munkácsig. Jó lenne, ha megismernénk őkat is, a filmjeiket is. Hátha eljönnek jövőre is.

 

Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák