www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

  

 Két halasztás után a harmadik nekifutás! 

30. MEDIAWAVE

 

  

Kiscsősz, 2020. december 9-13.

 

A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

  

 Két halasztás után a harmadik nekifutás! 

30. MEDIAWAVE

 

  

Kiscsősz, 2020. december 9-13.

 

A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

etnik Archív
2021. január PSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzV Aktuális program:
2021.01.20.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

MEDIAWAVE ARCHÍVUM (1991-2019) :: 1993 :: ÚJSÁGCIKKEK :: MEDIAWAVE INTERVIEW Mispál Attilla: Tánc (1993) (magyar, 16 mm, 11 perc) (9 perc) Kubikméter (9 perc)

- Te táncolsz?

 

- Nem. Engem a haláltánc érdekelt az egészben, azzal akartam valamit kezdeni. A film érdekessége, hogy maga az ötlet előbb született, mint maga a zene. A középkorig visszanyúló zenék közölt keresgéltem, míg végül valaki a népzenét ajánlotta, és elküldött Ökrös Csabához. A gyimesi népzenét ő játszotta hegedűn, a másik zenész Sára Ferenc. Útközben alaposan megváltozott a film. Több olyan elképzelésem volt, amire az operatőr azt mondta, hogy ez így hülyeség. Elfogadtam, ugyanis az is közrejátszott, hogy amit én eredetileg kitaláltam, azt technikailag nem tudtuk megoldani. 16-os kameránk volt, az is félig illegálisan. Viszonylag szokványos film lett, máshova kerültek a hangsúlyok. Amit én szerettem volna megcsinálni, azt nem felejtettem el, majd egy alkalmasabb közeget próbálok hozzá keresni.

 

- Főiskolás film?

 

- Nem, semmi köze hozzá. Még egyetemre jártam, mikor elkezdtem csinálni. Beadtam két forgatókönyvet a BBS-be, mert hova máshova lehet menni külsősként Magyarországon? Tanulmányi keretet adtak, 15 ezer forintot.

 

- A BBS-ben való részvételed meghatározza a filmed stílusát?

 

- Nem feltétlenül. Most már a BBS is próbál a technikailag profibb film felé elmenni, de nyitott mindenféle kezdeményezés iránt. Én ezért mentem oda, nem a 80-as évek hagyományait ápolni. Az én filmem ettől elég távol áll.

A másik filmem bemutató programban ment a főiskolás filmek között, a Herskó féle program keretén belül. Velünk próbálnak most valami új szellemiséget vagy szisztémát elindítani. 13-an vagyunk az osztályban: operatőrök, rendezők, vágók. Gazdag Gyula az osztályfőnök, ő hív meg mindenféle helyekről vendégtanárokat. Herskó János a svéd filmintézetnek volt a rektora, most már nyugdíjas. Egy 3 hetes kurzusra hívták, János erre szerzett valami pénzt, és hozott két videokamerát. Fél év alatt 35 filmet 'csináltunk videóra. Van köztük 3-4 perces és fél órás is. Nagyon különböző filmek. Ezek egyike a Kubikméter. Óbudán van egy gázgyár, a filmesek kedvenc helyszíne. Herskó kiküldött, hogy onnan küldjek egy hangulatjelentést. Fantasztikus hely. Éppen akkor szedték szét a gázgyárat. Lángvágóval darabolták a fémtartályt, melyet 100 éve nagy műgonddal kis darabokból csavaroztak össze. Olyan volt, mint egy híd egy nagy üres tér fölött. Láttuk, hogy mindjárt a végére érnek. Félelmetes volt a zuhanás. Erre a bontási folyamatra épül a film, a tetőpontja a zuhanás, de mindenféle formai elemek vannak benne, a helyszínen talált régi gépek, fogaskerekek, melyeket beindítottunk. Szó szerint ezek darálják, viszik előre a filmet. A forgatás nem volt nehéz, 3 napig forgattunk, a vágás volt nagy munka.

 

- Miért voltál dühös, mikor levetítették a „Tánc"-ot?

 

- Múló idegesség volt. Az ember eleve izgul, mikor másoknak meg kell mutatnia a filmjét. Elkezdődött a vetítés, de a filmnek nem volt hangja, csak recsegett. Fölmentem a gépházba, leállíttattam és újraindíttattam. De sokkal jobban nem sikerült, mert ez a vetílőgép a fényhangra kevésbé érzékeny, mint amilyennek lennie kéne. Elég mostoha körülmények között ment le a film. Már a vége felé tartottunk, mikor megérkezett a zsűri. Persze láthatták már előtte is, csak rossz érzés volt.

 

— Mi itt a fesztiválon a legjobb?

 

— A Video a La Cart szoba, ahol olyan filmeket lehet kikérni, melyek már lementek. Ha beülsz oda, a program esszenciáját végig tudod nézni. Nekem nagyon tetszett Kotnyek Istvánnak egy régebbi filmje, a Napfogyatkozás. Aztán Nagy Gyula Süti című filmje, amely ma már klasszikus amatőrfilmnek számít. Volt egy Fekete nap című osztrák film, mely végig negatívban ment le. Érdekes megoldás. Jó az Ötlet, csak dramaturgiailag nem bírta a dolgot végig a film. Láttam egy üzbég filmet, ami nagyon érdekes volt, és szeretem a Polgár szótárt, Forgács Péter filmjét.
 

Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák