www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

  

 Két halasztás után a harmadik nekifutás! 

30. MEDIAWAVE

 

  

Kiscsősz, 2020. december 9-13.

 

A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

  

 Két halasztás után a harmadik nekifutás! 

30. MEDIAWAVE

 

  

Kiscsősz, 2020. december 9-13.

 

A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

etnik Archív
2021. február HKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzV Aktuális program:
2021.02.26.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

GYŐR VÁROS NEM HIVATALOS KÖZÖSSÉGEI (1950-20??) :: TÍZES ÉVEK :: IRODALMI ÉLET :: GYŐRI ÍRÓK, KÖLTŐK :: MÉSZÁROS URBÁN SZABÓ GÁBOR

 

TÍZES ÉVEK IRODALMI ÉLETE

  MÉSZÁROS URBÁN SZABÓ GÁBOR

író

weboldal

elérhetőség:

muszga @ gmail.com

 

 

ÉLETRAJZ

 

 

 

Anyakönyvi nevem Mészáros Gábor. Megkülönböztetésképp felvettem édesanyám vezetéknevét.


1978 január 15-én születtem Győrött. Vasárnap hajnalban, a tél közepén.

 

 

A győri Krúdy Gyula gimnáziumban érettségiztem 1997-ben. A legjobb napok voltak ezek számomra a közoktatásban.
 

A középiskola alatt novelláimmal többször részt vettem a Kisfaludy Napok megyei művészeti és tehetségkutató versenyén, próza kategóriában. Köszönöm Iván Csaba, akkori magyartanárom támogatását.

1994 Ezüstérem (Reggeli eső)
1995 Ezüstérem (A part)
1996 Bronzérem (Az emeleti szoba)

 

1995-ben a Hajnali fényben diákantológiában egy részlet jelent meg A part című írásomból. (Hazánk kiadó) Ez valószínűleg a Kisfaludy eredmények hozadéka volt, már nem emlékszem pontosan.

 

2000-ben a Győri Antológia tíz versemet közölte. Az akkori Petőfi Művelődési Házban volt egy könyvbemutató is, ahol - úgy rémlik - Ungvári István szavalta soraimat. Ennek ellenére örülök, hogy felébredtem, és nem írtam több verset.

 

2000 és 2002 között részt vettem a DRÓT-nak keresztelt ingyenes, rendhagyó formátumú fanzine szerkesztésében. Fiatalságomnak a legnaposabb időszaka volt, Tanai "Taca" Csabára azóta is hálával gondolok. A periodikus, országos terjesztésű lap az eredeti formájában hét számot ért meg, ezekben mindösszesen öt novellát publikáltam, valamint részese voltam a megjelenéseket követő országos felolvasó- illetve előadóesteknek. Remek idők voltak, pezsgéssel, varázslattal, reménnyel.

 

2002-ben a Fiatal Drámaírók Országos Versenyére nagy kétségek között Megváltatlanok címmel írtam egy színművet, amivel első díjat nyertem, illetve a közönségdíjat is nekem ítélték. A darabot a kaposvári Csiky Gergely színházban adták elő, ahol a büfében a szünetben vörösbort ittam. A Duna TV felvételét a bemutatóról sosem láttam, de ennek nincs köze a borhoz. Augusztusban a hangfelvételt a Petőfi Rádió is sugározta Memoriter című műsorában. Kazettán megvolt, de mára elveszett.

 

Júniusban meghívást nyertem az INTERPLAY nemzetközi drámaíró fesztiválra, így egyhetes alkotótáborban vehettem részt Pécsett. Szerintem ennyire fullasztóan forró nyár azóta sem volt mifelénk. Ott néztem meg először a Mulholland Drive-ot, egyedül.

 

Szeptemberben Miksi Attila, a győri Nemzeti Színház művészeti titkárának felkérésére az Epilóg Kamara amatőr főiskolai színjátszó kör szerzője lettem, így decemberben A világnak a vége! című egyfelvonásos moralitást a társulat a győri Padlásszínházban adta elő.

 

2003 tavaszán a Vasvári Országos Színjátszó Fesztiválon A világnak a vége! ezüstérmet nyert. Zsűritagként Solténszky Tibor elismerően nyilatkozott a darabról, vagyis az előadásról. Jólesett, köszönöm.

 

Még ebben az évben tagja lettem a győri Hermaion Irodalmi Társaságnak, amely elsősorban aktív kultúraközvetítésre, illetve a történeti és kortárs művészeti értékek felmutatására és megőrzésére koncentrál.

 

Az Accordia kiadó által az Ünnepi Könyvhétre megjelentetett „Létszám feletti angyal” antológiában A kar című novellámmal szerepeltem.


Ennek kapcsán októberben a budapesti Írószövetségben Rónay György-díjjal tüntettek ki.

 

2004 áprilisában a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által 2003 őszén meghirdetett „Édes anyanyelvünk” pályázaton próza kategóriában harmadik helyet értem el Felfelé ébredés jeligével ellátott írásaimmal. A díjat a Nemzeti Múzeumban adták át. Itt láttam először életben Gönczöt, és utoljára életben Faludyt. Annak idején elég sok negatív kritika jelent meg a pályázat kapcsán, és én csak utólag értettem meg, hogy minden milyen savanyú. Kovács Lajos, aki remek, Bábolna témájú regényéért második díjat kapott, utána jó barátom lett. Akkor tudtam meg, hogy a szomszédos utcában lakik Győrben, amit azóta sem dolgoztam fel.

 

2005 tavaszán a soproni illetőségű Várhely közölte öt elbeszélésemet. Egy szakdolgozat miatt találkoztam akkor Böröndi Lajossal Feketeerdőn, aki ezt a közlést később lehetővé tette.

 

Szintén ebben az évben Böszörményi Zoltán különös, telefonos kérésére az Irodalmi Jelenben publikáltam Nemmozgó című novellámat. Akkor tudtam, ha valaha lesz egy kötetem, ez lesz a címe.

 

2006-ban a Fiatal Írók Szövetsége tagjává választott.

 

Nyáron a győri Mozaik Színjátszó Társulat bemutatta A sziget című színművemet a győri PSVMK-ban. Csillag Attila, a társulat vezetője később megkért, hogy bővítsem két felvonásra a darabot, mert egyszer nagyon szerették. A bővítés elkészült, de a darabot - univerzális nehézségekre hivatkozva - sosem sikerült előadni többé.

 

2007 februárjában a PRAE irodalmi folyóirat közölte a Mihályovity sétány című novellámat. Balogh Endre egy FISZ táborban látott először, és éppen ismeretlenségem okán hívta fel rám a figyelmet a PRAE-n.

 

Március 20-án a győri Rómer Házban Angyalzaj címmel vetítéssel és zenével kísért, elég jól sikerült felolvasóest keretében öt novellámat olvasták fel a Mozaik Színkör színészei. Elképesztő volt, végig egy súgólyukszerű mélyedésben ültem, és az arcokat bámultam.

Első kötetem, Nemmozgó címmel jelent meg 2009-ben az Ünnepi Könyvhéten. (2009 június 4-8)


A könyv körülbelül nyolc-tíz év legsikerültebb novelláit és elbeszéléseit gyűjti csokorba. Sajnos a kiadó vezetője, Deák László, aki bizalmat szavazott nekem, és akit első találkozásunk alkalmával rendkívül nyitott és jó levegőjű embernek ismertem meg, meghalt az év végén.

 

2011 őszén a Győri Könyvszalonon Sütő Csaba András, az Ambroozia internetes irodalmi folyóirat szerkesztője mutatta be Bábelgép című újabb novelláskötetemet, ami ezúttal e-könyv formában jelent meg és néhány fontos novellát tartalmaz.

 

2012 őszén a Bábelgép az NKA támogatásával az AmbrooBook kiadónál nyomdai kiadásban is megjelent.

 

2014 januárjában Budapestre költöztem. Meglátjuk.

 

 

És egy irodalmi interjú, két hosszú riporttal kiegészítve.

 

 

DÍJAK - ELISMERÉSEK

 

Rónai György-díj (2003)

 

 

KÖTETEK

 

Orom (2014)

novelláskötet

magánkiadás, e-könyv

 

Bábelgép (2012)

novellák

2012 AmbrooBook Kiadó -

A 2011-es e-könyv bővített, papír kiadása

 
 

Bábel (2011)

novellák

AmbrooBook Kiadó
e-könyv

 
 

Nemmozgó (2009)

novellák

Orpheusz Kiadó

 

FOLYÓIRATOKBAN, VAGY KÖTETEN KÍVÜL MEGJELENT ÍRÁSOK
 
A SZÖVEGEKRŐL ÍRTÁK
 
AMIKOR MEGKÉRDEZTEK

 

BLOG

 

Angyalzaj
 
 

......................................                       

 

Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák