www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

  

 Hamarosan kezdődik az idei

30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

 „Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizáció

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

 

2021. július 18-24.

  

***

 

  

 Hamarosan kezdődik az idei

30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

 „Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizáció

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

 

2021. július 18-24.

  

***

 

etnik Archív
2008. április KSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSz Aktuális program:
2022.06.28.
010203040506070809101112131415161718192021222324252627282930

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

EseménynaptárRSS

2008.04.27. 20:00
Helyszín: ARANYPART - GYŐR (HUN), Széchenyi Egyetem mögött - Banhof mellett / Mosoni-Duna (Little Danube) Floodplain (behind the University)

TEN YEARS AFTER /GBR/


Műfaj: rock

Joe Gooch – gitár, ének, Leo Lyons - basszusgitár, Ric Lee - dob, Chick Churchill – billentyűk

1968 SZELLEMÉNEK ADÓZVA 
Rocklegenda TEN YEARS AFTER csapat lesz az április 27-i, egész napos GYŐR-STOCK - WAVE-STOCK koncertprogram záró zenekara és teszi fel reményeink szerint a koronát a MEDIAWAVE Fesztivál, előmajálisos, a woodstocki hangulatot idéző piknikjére. A szervezők e nap világtörténelemben jelentős, sorsfordító évként jegyzett, 1968-ra emlékeznek a Mosoni-Duna partján, a Széchenyi Egyetem mögötti ligetes ártérében. 1968 - párizsi diáklázadás, hippimozgalom, vietnámi háborúellenes amerikai tiltakozáshullám, Csehszlovákia szovjet és magyar megszállása, a magyar gazdasági mechanizmus terve rengette meg a világot és jelentette egy új kor nyitányát… (1968-ról mondatokban - kattints ide!)
Videok:
Riport Leo Lyonsszal
Time to Kill - Ten Years After (Int. Gastroblues Fest)
Love Like a Man - Ten Years After (Int. Gastroblues Fest)

1966-ban az angol Alvin Lee (szül. 1944. dec. 19.) és Leo Lyons (szül. 1944. nov. 30.), mint négy évvel előttük a Beatles tagjai - még a hamburgi szórakoztató negyedben zenéltek. Kellő gyakorlatot és megfelelő tapasztalatokat szerezve tértek vissza Angliába, ahol 1967-ben Rick Lee (szül. 1945. okt. 20.) és Chick Churchill segítségével létrehozták a Ten Years Aftert. Első lemezükön található felvételeken a blues alapok mellett a rock frissesége dominált. Az 1968-as Undead ímű lemezük hozta meg számukra a világsikert és az I'm Going Home című szám felkerült a slágerlisták élvonalába. Graham Bill meghívására még ebben az évben New Yorkban léptek fel több alkalommal, Jimi Hendrix és Janis Joplin társaságában, fantasztikus örömzene koncerteket produkálva. Harmadik albumuk címéül Stonehengeet, Anglia ősrégi, titokzatos kőépitnényét választották, amely mind a mai napig ellenáll a szélnek, viharnak és az időnek. A címmel a maradandóságra legalább annyira utaltak, mint zenéjük titokzatosságára. 1969-ben az a megtiszteltetés érte őket, hogy azon kevés angol együttes között voltak, akiket meghívtak Woodstockba, a mára már legendás eseményére. A Ten Years After éppen este lépett fel, így a bizsergető rockzene mellett a látványelemek is érvényesülhettek. Előadásuk fénypontja az I'm Going Home előadása volt, amelyben Alvin Lee mind énekesi, mind gitárosi képességeit csillogtatta a csaknem 400.000-es tömeg előtt. Ebben a korszakban olyan Ten Years After számok jelentek meg folyamatosan, melyek egy egész korosztályt tartottak lázban és váltak egyes csoportosulások himnuszává, mint a: Whitout You, Posotive Vibrations, Love Like A Man, Religiuos, Hear Me Calling....
A hatvanas években a Ten Years After a hippik "béke - szeretet - szabadság" (peace - love- freedom) gondolatának egyik fő angliai hirdetője volt. De ahogy a hatvanas évek elmúltak és filozófiai, társadalmi mozgalmaik elhaltak, a közönség zenei ízlése is kezdett elsekélyesedni, a tartalom helyett az üres semmitmondó forma felé fordultak. Lezárult egy boldog, nagyszerű korszak. A Ten Years After kezdett visszaesni, s bár megjelenő korongjaik nagyszerű zenét tartalmaztak de a közönség egyre kevésbé akarta ezt a zenét meghallgatni. 1974-ben megszűnt a TYA, mert Alvin Lee úgy döntött, hogy nem folytatja (legalábbis így) tovább. Lee próbálkozott még szólóalbummal és új társakkal. Még egy évig létezett az Alvin Lee Band, majd a régi nagy együttes nevének megváltoztatásából jött létre a Ten Years Later, ami tulajdonképpen ugyanazt jelentette. Ebben a zenekarban azonban csak hárman zenéltek. Ahogy teltek az évek, 1988-ban egyszer csak újra létrejött egy brit banda, egy 30 évvel fiatalabb frontemberrel indult világ körüli útra - Joe Gooch-csal, aki nem kevésbé nagy tálentum - amit ismét úgy hívtak: Ten Years After.  A régi fiúk bizony öregebbek lettek, de még mindig fiatalos zenét játszottak. Mivel nem hatottak öregurasan, a fiatalság is szívesen eljár koncertjeikre...

 

 
Érdemes megtekinteni a youtube-re felrakott 2007 nyárvégi, svájci koncertjüket (MEDIAWAVE weboldalon is megtekinthető), amelyen jól láthatóan 20-30 ezren vannak.
A régi "nagyok" sorsa általában két irányba vezet a népszerűségi csúcson való átlendülés után. Az egyik út, hogy a fokozhatatlan csúcson levés után a megfáradt csapat belüli egyéniség általában szóló karriert kezd és ezáltal a csapat végleg szétesik. A többiekben nincs elég erő tovább vinni a lángot. Másik út a törvényszerű szétesés után, hogy időnként ismét öszeállnak nosztalgiakoncerteket tartani, régi hírnév maradékán lavírozva, elsősorban megélhetési szándékkal. E koncertek önmaguk reprodukálásának kísérletei, egyre csökkenő minőségben és egyre szánalmasabb formában. Mert új energiákat nem tesznek bele a csapatjátékba, hanem próbálják rövid időre elviselni egymást.
A TEN YEARS AFTER története ilyenformán egyedülálló, mert ugyan átesett ezeken a folyamatokon, de egy fő kivállásával és érkezésével az együttes ismét "csapat"-tá tudott válni, amely nem saját sebeit nyalogatja, hanem biztos saját és a blues-rock hagyományain állva előre tekint. Indulásakor is azért tudott több és jobb lenni, mint korszakának esetlegesen népszerűbbé vált zenekarai, mert a korai időkben is nagyon odafigyeltek a zenei minőség megőrzésére. Ezért is van az, hogy ma a zenekar nevét hallva nem tudjuk azonnal idézni népszerű számaikat, de ha meghalljuk azokat, rögtön rájuk ismerünk. Kicsit kiélezve, azt is mondhatjuk, hogy az eleve tehetséges és lendületes muzsikusok az idő múlásával egyre jobban beértek, bölcsebbek lettek. Egyes zenei műfajoknál - blues, jazz - az érettség felül tud emelkedni a fiatal időszak virgoncságának. Na, a TEN YEARS AFTER ilyen együttes beérett. Nem kell már nekik hivalkodóknak lenni, botrányokat csinálni, elég nekik, ha jók - zeneileg.
 

TEN YEARS AFTER MA

   

Svájc, 2007

 

 

Albany /USA/, 2006

 

 

 

 

KORAI FELVÉTELEK

 

 

Woodstock-i koncert, 1969

 Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

Eddig hozzáfűzött kommentek:
2008.04.26. 21:53
Alíg várom a holnapot és láthatom a fiúkat! Nagyon jóóóóóóó lesz! Csak jó idő legyen!

2008.04.25. 22:59
dicséretes dolog volt meghívni őket

2008.04.25. 22:32
A TYA mindig is jó volt,most sem rosszabb!Igaz nekem hiányzik A.Lee!A bulin mi is ott leszünk!/Remélem/Lyons még mindig ugyan ugy szaggatja a basszusát,mint régen!Ez csodálatos!!!!!!!!!

2008.04.24. 13:23
Nagyszerű! Ott a helyünk!
Alvin Lee-t már láttuk a Harley fesztiválon, most megnézzük a többieket!
Előre is kösz!

2008.04.17. 15:31
Nagyon nagy zene...

Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák