www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

  

 Hamarosan kezdődik az idei

30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

 „Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizáció

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

 

2021. július 18-24.

  

***

 

  

 Hamarosan kezdődik az idei

30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

 „Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizáció

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

 

2021. július 18-24.

  

***

 

etnik Archív
2022. augusztus HKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSz Aktuális program:
2022.08.08.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

EseménynaptárRSS

2014.05.02. 00:00
Helyszín: MONOSTORI ERŐD - UDVARI SZÍNPAD - KOMÁROM (HUN),

BABA ZULA

(TUR)
Műfaj: ethno music / ethno zene

Az első vonalas isztanbuli Baba Zulát sok évek kapcsolat fűzi a MEDIAWAVE-hez. 2010-ben már felléptek az első szombathelyi évben, majd az Ördögkatlan Fesztiválon is. De mi is jártunk náluk Isztanbulban, régi nevén Konstantinápolyban. A magyarok többségének Isztanbulról a bazár és a törökökről a 150 éves hódoltság jut eszébe. Csak nagyon röviden tágítanám kicsit a képet, honnan és milyen közegből jönnek török barátaink, mert halványulnak történelmi és civilizációs ismereteink. A Római Birodalom 500 körüli lassú szétesésével Európa ezer évre az un. sötét középkorba süllyedt. Nagyon leegyszerűsítve ez azt jelentette, hogy Európa elvesztette, az erőteljes keresztény tiltások közepette elfeledte kulturális és tudományos potenciálját. Csak azért nem veszett el, mert az Európa lejtmenettel ellentétesen beinduló erőteljes arab-iszlám fejlődés átmentette és tovább is fejlesztette az európai kulturális és tudományos eredményeket, azaz volt kiktől visszavenni az új európai eszmélés időszakában. És a megőrzésben központi szerepet játszott Konstantinápoly, mint a Keletrómai, azaz a Bizánci Birodalom központja. Mi magyarok, némi bizonytalankodás után a Nyugatrómai Birodalmat, azaz a pápaságot választottuk az egymástól egyre jobban eltávolodó keresztény birodalomrészből. A keleti birodalomrész központját, Konstantinápolyt, 1500 körül (1453) az oszmán törökök elfoglalták, de nem szüntették meg kulturális, tudományos, hatalmi potenciálját, hanem az egyre erősödő török világbirodalom fővárosává tették, Isztanbul néven. Azaz a Baba Zula ennek a ma is erőteljes potenciálú világvárosnak a kulturális üzenetét hozza, hangsúlyos keleti hangulatokat hordozó pszichedelikus ethno zenéjével.
Előadókról:

Murat Ertel - ének, elektromos saz, teremin, oszcillátor
Levent Akman - kanalak, ütős hangszerek, gépek

Can Aydemir - darbuka, davul, ütőhangszerek

 

A MEDIAWAVE 2010-as BABA ZULA koncert itt tekinthető meg!

 

 

Az 1996-ban Isztanbulban alapított BaBa Zula zenekar mindent megtesz azért, hogy egyedi koncertélményben részesítse rajongóit. Rituálék hangulatához hasonlatos előadásaikon különböző művészeti ágak egyvelege jelenik meg: fellépéseiken gyakran szerepelnek hastáncosok, bonyolult jelmezek, jelen van a költészet, a színház és az élő animáció is, melyek egybegyúrva felejthetetlen audiovizuális élményt nyújtanak a hallgatóknak.

 

 

A BaBa ZuLa a keleti hangszereket, úgymint a darbukát, az elektromos saz-t és kanalakat keveri elektronikával és modern hangzással, amit maguk úgy neveznek: Oriental Dub. A „ney”-en (török fuvola) keresztül jelenik meg a szúfi-iszlám tradíció a zenében, míg a klarinét a modern török cigányzenét szimbolizálja. Az elektronikus saz és a fakanál zenei iránytűként szolgál a török zene gyökerei felé, vissza egészen az iszlám előtti, sámáni időkig, Anatólián keresztül a mai Isztambulig.

 

 

Annak ellenére, hogy általában az embereknek egy konkrét zenei stílus ugrik be (a dub), ha azt a kifejezést hallja, hogy Oriental Dub, a BaBa ZuLa zenéje bizonyos értelemben voltaképpen olyan rock ’n’ roll, amit a nyugati világ nem hallott a hatvanas évek rock eposzai óta. A zenekar megosztja velünk a múltbeli generációk zenei örökségét, mely Isztambulban született, és amelynek emlékei hatással voltak a zenéjükre.

 

 


Koncertjeikre és lemezfelvételeikre az együttes már a kezdetek kezdete óta hív vendégzenészeket. Olyan sztárokkal játszottak együtt, mint Selim Sesler világhírű török klarinétos, Alexander Hacke az Einstürzende Neubauten basszusgitárosa, Fred Frith - Henry Cow és John Zorn zenésztársa, a san francisco-i Ralph Carney szaxofonos, aki játszott többek között Tom Waits-el, és a B-52’s-zal és az első török operaénekesnő, festő és díva, Semiha Berksov.

 


Az évek során az együttes számos hangulatfestő zenét írt filmekhez. Legutóbbi munkájuk a Dondurmam Gaymak c. filmben hallható. A Berlini Filmfesztivál Arany Medve díjas filmrendezője, Fatih Akin „Crossing the Bridge - The Sound of Istanbul” c. filmjében is feltűnik a zenekar, mely Isztambul zenei életéről szól, továbbá Alexander Hacke vendégszereplésével zenét is írtak a filmhez.

 Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák