www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 2
Látogatás: 866
GYŐRI KEKSZ A GYŐRIEKÉ! - tüntetés a Győri Keksz megmentéséért
Átlag: 0 (0 szavazat)
Magyarország
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
0 szavazat
= átlag   = szavazatod

Maráczy Ferenc alapított az első győri amatőrfilmes csoportot. A klub alapításának történetét 2011-es levelében írta le (lást alant). Társaival közösen készített Alkohol című filmje az Országos Amatőrfilm Fesztiválon, 1966-ben első díjat nyert. Sajnos e S8-as filmtechnikávla készített film elkallódott.  Bátyjával (Maráczy Kálmán) készített szintén S8-as, Műhely című filmje, 1968-ban,  a II. Országos Vidéki Amatőrfilm Szemlén a KISZ Különdíját kapta. Következett az Édesipar veszélyes ipar című filmje. E filmje sincs meg. 1993-ban hunyt el és özvegye, alkotótársa M Poós Gizella jóvoltából ellenben a családi arcjhívumban fennmaradt filmjeit megkaptuk és így leglaább az életmű egy részét sikerült elhelyeznünk archívumunkban. Filmjei számos helytörténeti értéket örökítette meg, amelyek ma már csak az ő mozgóképein tekitnhetők meg. Különösen szívügye volt kerülete, Győr-Sziget megörökítése.

 

"Kedves Jenő!
A Győri Ifjúsági Filmstúdiót én alapítottam meg. (Ezt újságcikkekkel tudom igazolni, pl. Filmvilág, Kisalföld, Népszabadság) Láng E. Attila,a Szeszgyár akkori segédmunkása,(később a Wiener Festwochen Chefproducere), Horváth Sándor,akkor még geodéta, ifj. Szaló Lajos építésztechnikus, fordultak hozzám,hogy a Rába cukrászdában elképzelt filmünk megvalósításához kapcsolataim révén milyen támogatót találhatnánk. Így fordultam támogatásért az akkori Megyei KISz Bizottság Művelődési Osztálya vezetőjéhez , Kollár Tiborhoz, és az Ifjúsági Ház igazgatónőjéhez, Valackai Edithez.
Tárgyalások után Kollár Tiborral abban egyeztünk meg,hogy egy ilyen bizonytalan elképzelést csak úgy tud támogatni, ha fel tudunk mutatni valamilyen teljesítményt.Így aztán hárman, Horváth Sándor, Láng E. Attila és Maráczy Ferenc, vásároltunk OTP hitelre egy kamerát és 30 percre elegendő filmet.
Így készült el az ALKOHOL c. filmünk 1966-ban, mely a Népművelési Intézetben rendezett országos Amatőr Filmfesztivál zsűrijében Herskó János, Illés György zsűritagoktól első Arany díjat nyert.
1968-ban a II. Országos Vidéki Amatőrfilm-Szemlén a bátyámmal,Maráczy Kálmánnal készített Műhely c. filmünk a bíráló bizottság elnökétől Herskó Jánostól a KISZ Külön díját kapta.
Az Édesipar veszélyes ipar c. film, melyet Gárdonyi Bélával és Maráczy Kálmánnal készítettünk,1968-ban negyedik helyezést ért el a Fővárosi Müv. Ház amatőr munkavédelmi filmpályázatán.
Filmjeim után a Duna Tv-ben Buglya Sándornál lehet érdeklődni.
Tehát a győri filmes történelem már 1966-ban (szervezetten) elindult
Kérlek sziveskedj ezen információk alapján kiegészíteni a történetet.
Tisztelettel és barátsággal:
Maráczy Ferenc
Győr, 2011.okt. 8."

Rendező
Maráczy Ferenc
Ossza meg ismerőseivel:
Film adatok

Rendező: Maráczy Ferenc

11 min. 2001, szöveges, magyar nyelv

E-mail:

Operatőr: Maráczy Ferenc

Vágó: Maráczy Ferenc

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:Kategória
0.35586 sec