www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 713
Látogatás: 446269
HÍDIVÁSÁR - Debreceni Hajdú Táncegyüttes
Átlag: 5 (3 szavazat)
MARKET WITH THE BRIDGE - Hajdú Dance Ensemble of Debrecen
Magyarország
E-mail Kedvenc lista Jobb minőségben
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
14 szavazat
= átlag   = szavazatod

 A 2008. augusztusi, hortobágyi ősbemutató után, 2008. október 18-án, a Debreceni Csokonai Színházban mutatta be nagy sikerrel a Debreceni Hajdú Táncegyüttes „Hídivásár” című új előadását. A produkcióban a táncegyüttes több csoportja vesz részt (48 táncos), valamint a Szeredás Népzenei Együttes. A darab a hortobágyi hídivásár történetéből, a vásár alakulásából mutat be az elmúlt, mintegy 100 éves időszakból szemezgetve.

A letűnt korok hangulatát táncok, a színpadon megjelenített vásári képek elevenítik fel. A mai korban élő unokát próbálják rávenni pásztor ősei (nagyapa, dédapa, ükapa), hogy menjenek el közösen a Hídivásárba. Az öregek mindannyian elmesélnek egy-egy személyes emléket, történetet, hogy számukra miért is fontos a vásár. A szubjektív élményeken keresztül jelenik meg az a korszak, amikor a vásár vonzáskörzete még messze túlmutat a mai határokon. De megelevenedik az első gramofonfelvételek időszaka, vagy az a korszak is, amikor mindent szigorú szabályokkal próbáltak irányítani, még a vásári jókedvet is.

Az 65 perces műsor a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, magas színvonalú folklór interpretációja, mely egyszerű színházi eszközökkel kibővítve az előadók és a nézők számára egyaránt élvezetes, tisztán értelmezhető játékot jelent.

 
előadó
a
Debreceni Hajdú Táncegyüttes

 

táncegyüttes vezetők
Tiszai Zsuzsa & Lovas Bálint

 

forgatókönyv
Boka Gábor

 

zene
Szeredás Népzenei Együttes

 

mesélő
Kálmán Péter „Cucás”

 

bábjelenet - hang
Fekete Dávid

 

jelmez
Tiszai Zsuzsa

 

kellékek
Terebesiné Csendom Éva & Terebesi Imre

 

koreográfiák
Tiszai Zsuzsa, Lovas Bálint
és
Szilágyi Zsolt

 

rendezte
Boka Gábor & Lovas Bálint

 
a felvételt készítette

 

vezető operatőr
Dömötör Péter

 

operatőrök
Mihucz Ildikó & Boka Gábor

 

fény
Farkas János

 

hang
Gyarmati Balázs & Kalas Zoltán

 

vágó
Hartyándi Jenő

 

szerkesztette és rendezte
Lovas Bálint & Boka Gábor

 

a felvétel létrejöttét támogatta
Dömötör Péter, Mihucz Ildikó, Hartyándi Jenő, Angelus Iván
és a
MEDIAWAVE Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány

 

A felvétel a Debreceni Csokonai Színházban készült 2008. október 18-án

 

 

Fotó:
Váradi Levente
http://leventevaradi.blogspot.com/

 

Rendező
Lovas Bálint & Boka Gábor

BOKA GÁBOR

rendező, iparművész


1965. május 11-én született, Dunaújvárosban.
1983-tól alapító tagja a Kecskeméten működő nemezművészeti alkotó közösségnek.
1983-tól rendszeresen vesz részt (elsősorban bőrmunkáival) csoportos - és önálló kiállításokon itthon és külföldön egyaránt.
1984-ben alapítja a Lopótök Színtársulatot.
1984-1991 között kézműves technikákat tanít (nemez, bőr) a budapesti Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán.
1985-ben anatóliai műhelyekben tanulja a törökországi nemezkészítő technikákat.
1987-ben felvételt nyer a Fiatal Iparművészek Stúdiójába.
1993-1999 között a Mediawave - Fényírók Fesztiválja (Győr) tömegeket megmozgató utcai rendezvényeinek, valamint a fesztivál záróprodukcióinak rendezője.
1993-ban felvételt nyer a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe.
1996-ban egyedi tervezésű bőrtárgyaival elnyeri a Kozma Lajos Ösztöndíjat.
1997-ben feloszlatja a Lopótök Színtársulatot, ami nem jelenti a tevékenység befejezését, csak más működési formát. Alkalmi produkciók létrehozása, külföldi turnék jellemzik az ezt követő időszakot ( Európa, Ázsia, Ausztrália, Afrika, Amerika).
1999-ben megszervezi a Móri Nemzetközi Művésztelepen a bőrrel dolgozó iparművészek első alkotótelepét.
2000-től a színházi munkák természetét elsősorban a cirkusz, illetve az ahhoz kapcsolódó mutatványos világ határozza meg (ezen a területen kiemelkedő előadások , alkotások a Circus Minimus, a Boka-féle Plasztikon, a Momo a szakállas nő..., a PERFORATIUM, a PERFORNITORIUM, illetve A zöldséges álma).
2000-től rendszeresen, évente bőrös tanfolyamokat vezet Nürtingenben, illetve Stefanskirchenben (Németország).
2002-ben kapja a Babó Antal díjat (Kőszeg).
2002-től a gyimesközéploki általános iskolás gyerekekkel rendszeresen előadásokat hoz létre, melyek a gyermeknapokon, illetve a nyári nemzetközi tánctáborokon kerülnek bemutatásra.
2002-től több táncjáték forgatókönyvírója, illetve rövidebb táncművek rendezője.
2003-ban az irányításával épül fel a PERFORATIUM a székesfehérvári Hiemer Ház romos udvarán, mely a színház és a képzőművészet közös megjelenésének egy új formája.
2005-ben a PERFORATIUM tapasztalataira építve, az irányításával készült PERFORNITORIUM című művészeti munka sajátos lehetőséget jelent a különféle kortárs művészeti ágak társítására.
2006-tól több hivatásos bábszínház felkérésére ír forgatókönyvet és rendezi meg azokat.
2006-ban lehetősége adódik a MEDIAWAVE szervezésében egy régi álom megvalósítására: egy négy masztos cirkuszi sátorban rendez cirkuszi előadást artisták, színészek, valamint nemzetközi zenekari szekció közreműködésével
2006 - 2007-ben Szentgálon a faluközösség különféle csoportjainak közreműködésével tíz részes színházi előadássorozat jön létre.
2008 -ban csatlakozik debreceni Szeredás Színházhoz. A közös munka néhány korábbi Lopótök előadás felújításával indult el. Az első közös, nagyszabású produkció a Hajdú Táncegyüttessel közösen létrehozott „Hídivásár” című táncjáték.
 

 

TISZAI ZSUZSA & LOVAS BÁLINT

táncos, koreográfus

 

Mindketten a Debreceni Hajdú Táncegyüttesben nőttünk fel.
Érettségi után több gyermek és ifjúsági csoportot neveltünk, majd 1994-től a felnőtt együttes művészeti vezetőjeként és együttes vezetőként folytatjuk azt a nagy szellemiségű tevékenységet, amelyet az immár 55 évre vissszatekintő, nagy múltú táncegyüttes ruházott ránk.
Szakmai feladataink magas színvonalú ellátásához a gyakorlati ismeretek elsajátítása mellett a néprajzi egyetem és a táncművészeti főiskola elvégzésével alapoztuk meg elméleti szaktudásunkat.
A Népművészet Európa Díjával kitüntetett együttest a díjhoz méltóan vezetésünk alatt is az új országos minősítő rendszerben immár ötödik alkalommal a legmagasabb fokozatra minősítette a szakértőkből álló zsűri.
Pedagógiai és művészeti munkánk színvonalát az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Pedagógiai Díj, a Martin György Néptáncszövetség pedig Művészeti Vezetői Nívódíj adományozásával ismerte el.
Nyolc alaklommal választották be koreográfiáinkat az Országos Gyermek Néptáncantológiára, és vezetésünk alatt 7 alkalommal jutott be a felnőtt együttes az Országos Felnőtt Néptáncantológiára.
A Kárpát-medence néphagyományainak megismerése mellett legfőbb célkitűzésünk Debrecen és környéke népszokásainak, tánc és zenei hagyományainak gyűjtése, színpadi feldolgozása és megismertetése.
Ennek érdekében kutatató munkát végzünk a Magyar Tudományos Akadémia film és hangzóanyagában, dr. Béres András, dr. Varga Gyula neves helyi néprajzkutatók, dr. Újvári Zoltán professzor helyi vonatkozású írásaiban.
E mellett rendszeresen végzünk gyűjtő munkát a megyei településeken, hogy elbeszélések alapján újabb információhoz juthassunk a már letűnőben lévő szokásokról.
Az ily módon feltérképezett hagyományok felelevenítésével, helybeli visszatanításával is igyekszünk minél szélesebb körben megismertetni azokat a szellemi kincseket, amelyek szülőföldünkhöz való kötődésünket, nemzeti öntudatunkat erősítik, s közösségteremtő erejükkel pozitív hatást gyakorolnak az egyre inkább elidegenedő, globalizálódó világban.

Jelen pályázatunkkal Hortobágy egymással szorosan összefüggő gazdasági-társadalmi, életének kutatásához, a kapcsolódó jeles pásztorünnepekhez kötődő szokások felelevenítéséhez, természeti kincseinek megismertetéséhez szeretnénk hozzájárulni.

Ez már olyan előzményeken alapszik, mint a saját kezdeményezésünkre megrendezett Országos Pásztortánc Találkozó és Verseny, a Hortobágyi Lovasnapokon a pünkösdi szokások valamint a Szent György napi és az őszi állatkihajtás és behajtás szokásának felelevenítése.
 Elérhetőség
Lovas Bálint - Boka Gábor
Debreceni Hajdú Táncegyüttes
E-mail:
További képek
Ossza meg ismerőseivel:
Hasonló filmek minősítés alapján


3 (1)
kisjátékfilm Steffen WEINERT (Németország)
Az igazat megvallva Olli csak egy elköteleződésektől mentes, egyéjszakás kalandot akart. De másnap reggel a fürdőszobában szembetalálja magát előző esti partnerének 6 éves kislányával, Yvonnal, aki alaposan keresztül húzza számításait. A kislánynak ugyanis már nagyon elege van anyja boldogtalan szerelmi életéből, és elhatározza, hogy ő maga szerez egy pasit az anyukájának... magának meg egy apát.


0 (0)
GERGEJ 2009
kisjátékfilm Góga Dalma (Magyarország)
Ügyintéző vagy pszichiátriai eset...


0 (0)
animáció Radu IGAZSAG (Románia)
A Párizsiaknak ott az aperitif, A Bécsieknek a harsonaszó, Ploesti népének pedig ott a politika… I.L. Caragiale


5 (1)
kísérletifilm ZOMBORÁCZ Virág (Magyarország)
"Virág egy korai zsengéje e film. Talán akkor jött először a MEDIAWAVE táborba. Ma "A macska szerepe a francia irodalomban" című kisjátékfilmje versenyfilm az épp most zajló 39. Magyar Filmszemlén!" Hartyándi Jenő Egy egészen friss riport a FILMHU-n "Az egyik legfiatalabb rendező és zsűritag - Beszélgetés Zomborácz Virággal" Kattints ide!


0 (0)
dokumentumfilm / zenefilm Hartyándi Jenő (Magyarország)
A "Cirkusz" Boka Gábor nagyszabású, a MEDIAWAVE Fesztivál novákpusztai helyszínére kitalált produkciója volt, amely felvonultatta a korszak underground "sztárjait" (Szőke András, Badár Sándor, Merza Gábor, Fülöp Zsolt, Ganczer Sándor és a komplett Dresch Trió, stb.). A helyszín pontosabban a kastély és Duna part közé eső hatalmas, ősi fa és környezete jelentette.


0 (0)
játékfilm Dušan MILIĆ (Németország / Szerbia / Bulgária / Ausztria)
Rómeó, az ambíciózus ifjú trombitás, beleszeret az érintetlen Júliába, akinek az apja szintén zenész. Az apának nem tetszik sem Rómeó „fekete” feje, sem a románc. Az ifjú kérő kénytelen távol tartani magát, hacsak nem győzi le az apát a gucsai aranytrombita versenyen. A Rómeóként debütáló Marko Markovic mindent belead a film vad, végső zenei párbajában. Apja (Boban ...


4.8 (16)
dokumentumfilm / zenefilm Hartyándi Jenő (Magyarország)
(A Másik Arc) Grencsó István neobeat zenekara Grencsó István – ének, gitár, Szilárd Zoltán – Hammond orgona, Szabó Hunor – basszusgitár, Hock Ernő – dob www.grencso.hu post-new-urbán beat - a magyar Bob Dylan visszatér A közönség azon része, aki ismeri Grencsót, a magyar jazz különleges, kísérletező figuráját, most meglepetés fogja érni. Grencsó húsz éve...


0 (0)
dokumentumfilm / zenefilm Rudas Marianna (Magyarország)
A egyik este a Singas Projekt zenészcsapata éjszakai sessionba kezdett a kisharsányi óvodaudvaron...


0 (0)
kísérletifilm Névery György (Magyarország / Szlovákia)
Támogató: Norvég Alap


0 (0)
kísérletifilm CSÁKI László (Magyarország)
Film adatok

Rendező: Lovas Bálint, Boka Gábor

65 min. 2008 DVD, színes, szöveges, magyar nyelv

E-mail:

E-mail:

Forgatókönyv: Boka Gábor

Operatőr: Dömötör Péter, Mihucz Ildikó, Boka Gábor

Zeneszerző: Szeredás Népzenei Együttes, Group Hang, Sound by. Gyarmati Balázs és Kalas Zoltán

Vágó: Hartyándi Jenő

Narrátor: Kálmán Péter „Cucás”

Szereplők: Debreceni Hajdú Táncegyüttes, táncegyüttes vezetői: Tiszai Zsuzsa és Lovas Bálint,

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:Kategória
0.28022 sec