www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 57
Látogatás: 5956
FÉNYÍRÓ KONCERTEK 3. - SPIRITUÁLÉK ÉSZARÓL ÉS DÉLRŐL - MEDIAWAVE 2008 - KRISTIN ASBJORNSEN (NOR) & CAMPBELL BROTHERS (USA)
Átlag: 0 (0 szavazat)
MEDIAWAVE 2008 CONCERTS SELECTIONS 3 - 'SPIRITUALS' - KRISTIN ASBJORNSEN (NOR) & CAMPBELL BROTHERS (USA)
Magyarország / Norvégia / USA
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
0 szavazat
= átlag   = szavazatod

KRISTIN ASBJØRNSEN (NOR): SPIRITUÁLÉK

Kristin Asbjørnsen - vocals / Jostein Ansnens - guitar, lap steel, vocals / Olav Torget - bass, vocals / Knut Aalefjær - percussion

www.myscape.com/kristinasbjornsen

Támogató: a Norvég Nagykövetség

Különleges hangú norvég énekesnő, aki északi mélységgel szőtte át az amerikai spirituálét! Érdemes meghallgatni a különbséget, hogyan interpretálja a MEDIAWAVE Fesztivál zárónapján (másnap, május 3-án) az amerikai CHAMPBELL BROTHERS az afroamerikai vallásos dalokat és hogyan Kristin. Őserő, fájdalom és öröm az egyik oldalon és kifinomult, mély érzékiség a másikon. Népzene és mai kortárs zene. És sorolhatnánk az ellentéteket. De hát a lényeg, hogy mindkettő nagyon jó és minőségi muzsika. Kristin valahol a nagy klasszikus amerikai, fekete énekesnők és a fehérek nem kevésbé nagy kvalitású képviselői - Janis Joplin, Marianne Faithfull - közt, de leginkább faithfull környékén mozog hangjával és szellemiségével.

 

CAMPBELL BROTHERS (USA)

Chuck Campbell, Darick Campbell, Phillip Campbell, Carlton Campbell, Denise Brown, Katie Jackson, Malcolm Kirby

MEDIAWAVE Fesztivál

Egyetemi Koncertterem (volt zsinagóga). 2008. május 3.

Tavaly Chris Potter világhírű amerikai jazzmuzsikus, MEDIAWAVE Fesztiválon jártában ajánlotta figyelmünkbe az Amerikában is egyedülállónak számító déli csapatot, amely számára is nagy inspiráló erőt adott.
A Campbell testvérek egyedülálló vallási, gospel zenét teremtettek, amelyben a steel-gitár vezető szerepet tölt be. Sacred steel nevezik stílusukat, amely a gospel szakralitásának és az erőteljes blues-rock lelkesítő, „felvillanyozó” jegyeit hordozza magán. Az amerikai fekete népzene, a blues és a templomi, vallási zene ilyen típusú, extatikus találkozása nálunk élőben még nem volt látható.Először Magyarországon és csak Győrben!
Az afro-amerikai vallási zene elektromos steel-gitár és vokál kísérettel egy kevésbé ismert amerikai hagyomány Európában. „The House of God Keith Dominion Church”-ből bukkant fel már több mint 60 éve, ahol a hangszeres zene természetes része és a vallás erejének közvetítője az istentiszteletek során. A zene nagy utat tett meg, míg a szentélyekből koncerttermekbe átterjedt, s mára már a világi közönség is nagyra értékeli az odaadó és ringató előadást.
A jó steel-gitáros célja a templomban is az, hogy hangszerével hangokat utánozzon, a himnuszokból sorokat énekeljen, és dicsőítést zengjen, ami a gyülekezetet közelebb viszi a Szentlélekhez. Az együttes mesterien tartja az istentiszteleteket, miközben magába olvasztja a változatos hátterekből származó, autentikus zenei elemeket is.
A Campbell Brothers lenyűgöző, gazdag variációt mutat az afro-amerikai vallási zenélés világából egy új váratlan fordulattal: a steel-gitár dörmögő, jajveszékelő, kiabáló, éneklő hangjával, úgy, ahogy eddig még sose hallhattuk!

Rendező
Silló Sándor

 

 

 Elérhetőség
HARTYÁNDI Jenő
MEDIAWAVE Alapítvány
E-mail:
További képek
Ossza meg ismerőseivel:
Film adatok

Rendező: Silló Sándor

52 min. 2008 DV, színes, szöveg nélkül

E-mail:

Operatőr: Bordos Anikó, Farkas Levente, Molnár G. Tamás, Nemes Tibor, Tóth László,

Vágó: Hartyándi Jenő, Silló Sándor

http://www.mediawave.hu

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:Kategória
0.35782 sec