www.mediawave.hu | www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
Regionális film és televíziós archívum
Nézettség: 159
Látogatás: 22274
RENE TROSSMAN & RENÉ LACKO DUÓ - MEDIAWAVE 2009
Átlag: 5 (3 szavazat)
Csehország / Magyarország / Szlovákia / USA
E-mail Kedvenc lista
5 4 3 2 1 0 1 2 3 4 5
komoly
vicces
unalmas
izgalmas
mély
felületes
érzelmes
erőszakos
2 szavazat
= átlag   = szavazatod

Rene Trossman - gitár, ének (USA/CZE), Rene Lacko - gitár, ének (SLK)
 

A két muzsikus tavaly, nyári művészeti tábor zenei workshopjában, mint két tanár találkozott egymással. Barátság szövődött köztük és az elmúlt időszakban már többször léptek fel duo produkciójukkal. Nagy öröm és büszkeség számunkra, hogy a THANKS JIMI Fesztiválon Győrött is bemutatkozhattak ezzel a különleges, archaikus blues produkcióval.
 

RENE TROSSMAN

-a bluesvan.hu írása-

Rene Trossman egy következetes ember. Következetes, hisz amikor az értékek bomlását látja, elhagyja hazáját, egy jobb, egy tartalmasabb, egy másik élet reményében. Az okok, amiért e lépésre rászánta magát: az Egyesült Államokban tapasztalható „kulturális vákuum”, bűnözés, pénzéhes társadalom, az amerikai kormány politikája. Maga mögött hagyta hazáját, de a szeretett zenéjét, a blues-t nem.

A legszebb emlékei az Államokban töltött időről még ma is a blues-zal, és azokkal az emberekkel kapcsolatosak, akikkel találkozhatott. Chicagó-ban rendszeresen látogatta a város jelentős klubjait, ahol együtt zenélt Buddy Scott-tal, Byther Smith-szel, Lurrie Bell-el, Iceman Robinson-nal, Little Mack Simmons-szal, Lorenzo Thompson-nal, Sharon Lewis-zel, és sok-sok más híres zenésszel.

 

Rene Trossman Band - My Endless Blue Mood

1994-ben amikor Prágába költözött, hamar rátalált a hasonlóan gondolkodó, a blues iránt érdeklődő emberekre. 1995-ben Jan Korinek-kel megalapította (a) The Next Generation Blues Band-et, amely rövid ideig The Blues Generation, majd végül Jan Korinek and Groove néven futott. E formációval olyan ismert zenészekkel készítettek közös lemezt, mint Lorenzo Thompson (Good Rockin Tonight), vagy a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Eb Davis (I Write The Checks).

2001-ben kilépett a bandából és létrehozta saját együttesét, a Rene Trossman Band-et. Első önálló CD-je 2007-ben jelent meg Postmarked Illinois címmel.

 

RENE LACKO

Rene Lacko egy rendkívüli finomsággal és virtuozitással bíró, európai rangú blues muzsikus. Nem véletlen lett második helyezett a Hendrix család által évente megrendezett gitárversenyen. Ő a nemzetközi blues műhely vezetője.

 

Beszámoló másfél évvel ezelőtti pécsi koncertjéről:

"René Lacko lévai blues gitáros-énekes fél kilenckor csapott a hurok közé. És ez a szokványos újságírói szófordulat itt közelített a valósághoz. Az első szám végére már meglehetősen szép számú közönséget kezdett vonzani a színpad elé. Ami ez idáig nem volt jellemző Pécs meglehetősen elkényeztetett és érdektelennek látszó közönsége számára.
Kívülálló, tehát nem pécsi lévén nagyon érdekes volt megfigyelni, hogy miközben első osztályú, európai rangú muzsikusok játszottak a Széchenyi téri szabadtéri színpadon, mérsékelt, épp nem ciki mennyiségű közönség előtt, addig a teret kettéválasztó szobor túl oldalán ennek többszöröse fiatal beszélgetett békésen, teljesen érintetlenül hagyva a nagyon sok és fiatalos stílust felvonultató nagyszínpadon zajló koncertektől. Többször megpróbáltam összehasonlítani a szobor két oldalát, de általában nem a színpad felőli oldal győzött.


René Lackó esetében megfordult a kocka. Mondjuk nehéz is lett volna nem figyelni rá, vérpezsdítő muzsikájára. Az még valahogy a szobor túloldalán magukba, egymásba mélyedő fiatalok kemény koponyáján is áthatolt és eljutott a tudatukig. Kár, hogy máskor nem, mert akkor esetleg hallhattak volna olyan friss zenéket, amiket egyébként biztos szerettek volna, ha kellően nyitottak lettek volna arra, hogy legalább bele hallgassanak és csak utána döntsék el, hogy tetszik vagy sem. Szóval azért morgolódok ennyire, mert látom, hogy a déli végeken sem jobb a helyzet, mint a nyugatin.


René gitárjátéka briliáns, nem véletlen lett második helyezett a Jimi Hendrix gitárversenyen az USA-ban. Rendkívül hajlékony, kifinomult módon viszi tovább és egyben haladja meg a hendrixi irányt. A színpadon kívül nagyon szerény figura, ám a színpadon eggyé válik gitárjával, és olyan míves dolgokat csihol ki belőle, hogy az embernek leesik tőle az álla. Nem egyszerűen gitárvirtuóz, mert az is, hanem ismeri a hangszer adta lehetőségek minden mélységét, balladai finomságát is.
Egyébként ő volt a „Új utak – New Lines” Nemzetközi Zenei Műhely blues szekciójának vezetője, ahol magyar és osztrák fiatal muzsikusokkal gyakorolt együtt 3 napig, köztük Takács Eszterrel. Pécs nagy énekes reménységével. Egyébként az is érdekes, hogy miért csak egy embert érdekelt a pécsi muzsikusok közül a sok műfajt felölelő és minden muzsikus számára nyitott workshop. Ez is talány marad számomra.


René olyan lovat adott a fiatalok alá, amitől szárnyalni tudtak a záró koncerten, ami René saját zenekarának koncertje után kezdődött. Különösen a 17 éves osztrák gitáros, de a többiek is olyan teljesítményt nyújtottak, ami láthatólag Renét is lázba hozta. Az utolsó szám alatt a közönség egy része már táncra is perdült és nem akarták, hogy a workshop abbahagyja. De hát 10 órát mutatott a torony óra, abba kellet hagyni.
Mindenesetre e koncert talán hagyott valami nyomot maga után a pécsi fiatalok körében. "

Rendező
Silló Sándor
Elérhetőség
MEDIAWAVE Alapítvány
E-mail:
További képek
Ossza meg ismerőseivel:
Hasonló filmek minősítés alapján


5 (2)
SUICIDO 2008
kisjátékfilm Marina Govorova (Magyarország / Oroszország)
x KINOCHERDAK & PASSPORT CONTROL 8. Nemzetközi Fotó és Film Műhely Novoszibirszk & Altaj, Oroszország 2008. szeptember 1 - 11. A „PASSPORT CONTROL” projekt célja, Európa és Ázsia különböző régióiban élő fiatal (30 év alatti) alkotók nemzetközi közegben való alkotótevékenységének, nemzetközi kapcsolatteremtésének és együttműködésének segítése. A „PASSPORT CONTROL 8...


5 (1)
animáció VÉGSŐ Ágota (Magyarország)
Egy élettelen csontváz a zene hatására életrekel, elkezd táncolni, megsokszorozódik, végül zenéből nyert hatalmas energia szétrobbantja a fejét.


5 (1)
kisjátékfilm Harri J. RANTALA (Finnország)


5 (1)
kisjátékfilm CSÁKI László (Magyarország)
Na szóval, az én gondos anyukám a kobakomra kente a FLUXUS hajfényt, lesimította a rakoncátlankodó tincseket, aztán mehettem a suliba, olyan fejjel, mintha a buzeráns kölyök volnék az üvegről. Pedig független srác voltam, az istállóját, ez a hajzat viszont azt jelentette, hogy a szüleim mondják meg, merre hány kibaszott méter” - részlet Paul Auster Timbuktu című regényéből.


5 (1)
Sís 2008
dokumentumfilm Oktay ALTUNNAR (Törökország)


5 (1)
dokumentumfilm Denis D. LÜTHI & Nuria Gómez GARRIDO (Németország)
A bohócok minden második héten ellátogatnak az öregek otthonába. Szórakoztató és egyben tragikus párbeszéd alakul ki köztük…


4.8 (12)
kisjátékfilm Aleksandr Solovjev & Natalya Solovjeva (Magyarország / Oroszország)
x KINOCHERDAK & PASSPORT CONTROL 8. Nemzetközi Fotó és Film Műhely Novoszibirszk & Altaj, Oroszország 2008. szeptember 1 - 11. A „PASSPORT CONTROL” projekt célja, Európa és Ázsia különböző régióiban élő fiatal (30 év alatti) alkotók nemzetközi közegben való alkotótevékenységének, nemzetközi kapcsolatteremtésének és együttműködésének segítése. A „PASSPORT CONTROL 8...


0 (0)
dokumentumfilm Cordula KABLITZ-POST (Németország)


0 (0)
kísérletifilm Matt HULSE (Egyesült Királyság, Skócia)


0 (0)
dokumentumfilm DOMOKOS János (Magyarország)
Egyszerű történet. Egy egyedül élő özvegyasszony hetente elballag a vásárba eladni ezt-azt, hogy kiegészítse szűkös nyugdíját, s oldjon magányán.
Film adatok

Rendező: Silló Sándor

43 min. 2009 DV, színes, szöveg nélkül

E-mail:

E-mail:

Operatőr: Farkas Levente, Lengyel Sándor, Nemes Tibor, Tóth László

Zeneszerző: Hang, Sound by. Tóth Péter

Vágó: Hartyándi Jenő (adás), Silló Sándor (élő képvágó)

Kérjük, írja meg véleményét
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:Kategória
0.48474 sec